Polvijärven pappilan rakentaminen

Nyt alkoivat pappilan rakennuspuuhat. Sitä varten ostettiin 1300 hopearuplalla Sotkuma N:o 3 Iivana Pajarisen omistama talo. 18.10.1857, ja anomuksesta saatiin kruunulta sitä varten 1000 hopearuplan laina. Rakennus päätettiin tehdä ”ilman tuomarin suinia” 10 x 5 syltä, kuten on muissakin kappeleissa. Rakentaminen suunniteltiin annettavaksi ”pykmestari” Tolpolle urakalla, mutta kun se seurakuntalaisten mielestä olisi tullut kalliiksi, annettiin se herrastuomari Heikki Happosen teetettäväksi. Rakennuksen teettäminen epäonnistui ja kohta valmistumisen jälkeen oli siinä suoritettava yhtämittaisia korjaukia.

Pappila

Kirkon rakennusaikana jäivät pappilan vuotuiset korjaukset suorittamatta. Ennestään huonossa kunnossa oleva pappila rappeutui käyttökelvottomaksi. Korjaustyöt päätettiin alkaa 25.4.1881 ja kirkkoväärti H. Varis hankkikoon rahat sitä varten mistä vain saa, joko vekselillä tai velkakirjalla.

Pappilasta ei saatu kunnollista, koska 26.2.1899 valittiin rakennustoimikunta (K. Meklin, E. Qvist, Juho Mustonen, Pekka Karttunen ja Matti Laakkonen) uutta pappilaa rakennuttamaan. Kirkonkokous oli 30.4.1899 valinnut rakennusmestariksi P. Kantosen, mutta rakennustoimikunta ajoi hänet kesken työn pois. Räiskyn Antti Tanskanen valitti rakennustoimikunnan, lähinnä K. Meklinin itsepäisyyttä, kun ilman kirkonkokouksen lupaa ajaa mestarin pois, jonka kirkonkokous on paikannut. Uusi pappila valmistui v. 1901. Vuonna 1935 siinä suoritettiin korjauksia. Pikku-pappila valmistui toukokuussa v. 1953.