Ristiäiset

 

Sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.

Psalmi 139:13

Kaste

Kaste on pyhä sakramentti, jossa henkilö otetaan seurakunnan jäseneksi.
Kaste voidaan toimittaa kotona, kirkossa tai jossain muussa seurakunnan tilassa sekä jumalanpalveluksen yhteydessä.
Sopiaksenne ristiäisten ajankohdasta tai varataksenne papin tai kastepaikan seurakunnalta ottakaa yhteyttä seurakuntatoimistoon, puh. 0400 248 770.

Tarvittaessa seurakunnalta on mahdollista myös saada lainaan kastemekko. Halutessanne käyttää omaa pappianne on asiat sovittava tämän kanssa.

Tapaaminen

On toivottavaa, että vanhemmat ja pappi tapaavat ennen kastetilaisuutta. Tapaamisessa sovitaan kastejuhlan kulusta ja virsistä sekä täytetään lasta koskeva rekisteröimislomake. Aikuista ja nuorta kastettaessa keskustelu käydään kastettavan ja hänen läheistensä kanssa.

Ajankohta

Ristiäiset ovat tavallisimmin viikonloppuna, mutta vanhempien toivoessa voi päivä olla sovittaessa joku muukin. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän, kastetodistuksen ja kummitodistukset. Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat evankelisluterilaisen kirkon konfirmoituja jäseniä.

Kastepuu

Kastetta seuraavana sunnuntaina jumalanpalvelusta, johon kastettu, tämän perhe, kummit ja isovanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita. Jumalanpalveluksessa luetaan kastettujen nimet, ripustetaan kastetun nimellä varustettu enkeli kirkko-/seurakuntasalissa olevaan kastepuuhun sekä rukoillaan kastettujen puolesta.

Kuvassa kastepuu, jossa roikkuu enkeleitä kastetuille
Outokummun kastepuu

Kuvassa kastepuu, jossa on omenoita, jotka kuvaavat kastettuja

Polvijärven kastepuu