Rippikoulu

 

Rippikoulussa perehdytään siihen uskoon, johon moni meistä kastetaan. Rippikoulu päättyy kirkossa tapahtuvaan konfirmaatioon.

Konfirmaatio edellyttää, että sinut on kastettu, olet kirkon jäsen ja rippikoulun käynyt. Jos sinua ei ole lapsena kastettu, kaste toimitetaan rippikoulun jälkeen tai rippileirillä.

Aikuisrippikouluun kutsutaan kaikkia, jotka eivät ole käyneet rippikoulua 15-16-vuotiaina.

Kuka voi tulla rippikouluun? 

Rippikouluun on tervetullut jokainen 15 vuotta rippikouluvuonna täyttävä tai sitä vanhempi. Aikuisena rippikoulun voi käydä armeijassa tai kotiseurakunnassa yksityisesti. Jos olet kiinnostunut yksityisrippikoulusta, voit ottaa  yhteyttä seurakuntasi pappiin.

Mitä hyötyä rippikoulusta on?

Rippikoulu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden pohtia elämän tärkeitä kysymyksiä: suhdetta itseen, toisiin ihmisiin ja Jumalaan. Rippikoulun käynti antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen. Konfirmaatio antaa oikeuden osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja oikeuden kummin tehtävään. Täytettyäsi 16 vuotta voit äänestää kirkollisissa vaaleissa tai asettua itse ehdokkaaksi 18 -vuotiaana.

Kirkkoon kuulumattomuus ei ole este

Jos et kuulu kirkkoon, ei se ole este rippikoulun aloittamiselle. Jos olet kiinnostunut rippikoulusta, ota yhteys nuorisotyönohjaajaan.

Rippikoulun suorittaminen muualla

Rippikoulu on mahdollista suorittaa myös toisessa seurakunnassa, jonkun järjestön yhteydessä tai kenties urheiluripari on sinun juttusi. Tällöinkin kotiseurakuntaan tutustumisjakso täytyisi suorittaa. Ilmoittaudu saman lomakkeen kautta kuin muutkin, valitse leirivaihtoehdoksi "Muualla". Tämä kotiseurakuntaan tutustuminen tehdään  jonkun toisen ryhmän kanssa, joten yksin ei tarvitse olla.

Päihteettömyys

Kaikki seurakunnan rippikoulut ovat päihteettömiä eli ei tupakkatuotteita, alkoholia, energiajuomia. Suomen laki kieltää nämä kaikki alaikäisiltä ja noudatamme tätä linjaa. Jos leirillä jää kiinni kielletyistä aineista, seuraa välitön leirin keskeytyminen. Rippikoulua voi jatkaa yksityisopetuksena tai yrittää leirillä oloa uudelleen ensi kesänä.

 

Rippikoulut 2024

 

Vuoden 2024 riparien hinta vaihtelee ryhmävalinnan mukaan 50 - 150 euroa. Maksusta voi hakea osittaista tai täydellistä maksuvapautusta diakonisin perustein. Lisätietoa maksuvapautuksesta saa diakoniltamme Hannalta tai Jussilta.

Päivärippikoulu 24.-29.6., konfirmaatio 30.6.

Outokummun ja Polvijärven seurakunnat järjestävät yhteisen päivärippikoulun kesäloman alussa. Kolme ensimmäistä päivää vietetään Outokummussa ja kolme viimeistä Polvijärvellä. Päivärippikoulussa ei nukuta, vaan jokainen käy nukkumassa yöt kotona omassa sängyssä. Sen sijaan ruokaa tarjotaan lounas ja välipala. Ohjelmaan kuuluu erilaisia oppimiskokemuksia ja seurakuntien toimintaan osallistumista.

Konfirmaatiota vietetään Outokummun kirkossa.

Päivärippikoulun hinta on 50 euroa.

Lieksan ripari 10.-17.6., konfirmaatio 29.6.

Vuoden ensimmäinen leirimallinen ripari järjestetään Lieksan kristillisellä opistolla. Luvassa on perinteistä riparimeininkiä iltaohjelmineen ja muine kommervenkkeineen. Yöt nukutaan ja päivät kukutaan ja pohditaan. Ruokaa tarjoillaan aamupala, lounas, päivällinen ja välipala. Opetusryhmiä on kaksi eli yhteensä 40 nuorta.

Konfirmaatiota vietetään Polvijärvellä.

Lieksan riparin hinta on 80 euroa.

Kontiolahden ripari 26.7.-2.8. konfirmaatio 4.8.

Kesän viimeinen ripari on Vaara Sportin tiloissa vanhan Kontiorannan kasarmin alueella. Tilat on uudistettu, eikä tarvitse vanhoissa armeijan punkkasängyissä yöpyä vaan saa oman pehmoisen sängyn nukkumista varten. Pienellä lisäkorvauksella pääsee myös hyödyntämään alueelta löytyvää kuntosalia.

Konfirmaatio vietetään Polvijärvellä

Kontiolahden riparin hinta on 80 euroa.

Lapin ripari 25.6.-4.7., konfirmaatio 7.7.

Lapinriparilla pääset tutustumaan kirkkosi ja kotiseurakuntasi lisäksi ylälappilaiseen luontoon ja suomalaiseen vanhaan monikulttuurisuuteen. Pisin päivässä patikoitava retki on noin 12 km. Lapinriparilla pohditaan elämää monesta näkökulmasta. Päämajaa pidetään Vasatokassa, Inarissa.

Konfirmaatio on Outokummun kirkossa.

Lapinripari maksaa 150 euroa.

Rippikouluryhmien tapaamiset

Huom! Niihin rippikoulun tapaamisiin, jotka ovat naapuripitäjässä järjestetään kyyti 30 min ennen tapaamisen alkua. Myös paluukyyti järjestetään.

Rippikoulu muualla kuin omassa kotiseurakunnassa

Oman seurakunnan riparin lisäksi hyvä vaihtoehto voi olla myös järjestöripari, joita järjestävät mm. Suomen Lähetysseura, Lasten ja nuorten keskus ja Oronmylly sekä monet muutkin kristilliset järjestöt. Nämä järjestöriparit voivat olla erityisesti paikallaan, jos haluat tutustua uusiin ihmisiin, saada uusia kavereita tai viettää aikaa ilman useita luokkatovereita. 

Vaikka kävisit rippikoulun intensiivijakson (yleensä leiri, varsinkin järjestöripareilla) muualla kuin kotiseurakunnassasi, ilmoittaudu silti kotiseurakunnan riparille. Seurakunnan toimintaan osallistumisen jakso kuuluu myös muualle leirille meneville, ja sitä tehdään talvikaudella iltaisin ja viikonloppuisin.