Rippijuhlat

Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.

Psalmi 139:14

Kuka voi tulla rippikouluun?

Rippikouluun voit tulla, vaikka et kuuluisikaan ev. lut. kirkkoon ja vaikka sinua ei olisi vielä kastettu. Kirkkoon kuulumattoman osallistuttua konfirmaatioon, on ensin liityttävä kirkkoon ja ellei ole vielä aiemmin kastettu, niin ennen konfirmaatiota täytyy suorittaa kaste. Vain siten voit liittyä seurakuntaa.

Rippikoulu ja konfirmaatio

Rippikoulun päätteeksi tapahtuva konfirmaatio merkitsee uskon vahvistamista. Siinä nuorten vanhemmat, kummit ja seurakunta rukoilevat nuorten puolesta ja heidät siunataan apostolisella siunauksella. Outokummun ja Polvijärven seurakunnassa myös kummien toivotaan osallistuvan kummilapsensa siunaamiseen konfirmaatiossa.

Saatuaan rippikoulussa opetusta kastettu tunnustaa konfirmaatiossa uskonsa ja tahtonsa seurata Jeesusta. 
Hän liittyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lausuivat kastetilaisuudessa.

Konfirmoitu saa käydä itsenäisesti ehtoollisella ja hän saa myös oikeuden toimia kummina sekä asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin täytettyään 18 vuotta. Rippikoulu on lisäksi kirkkohäiden edellytys.

Kuinka kauan rippikoulu kestää?

Rippikoulut kestävät noin vuoden verran. On yhteisiä tapaamisia ja tehtäviä suoritettavana mitkä tulevat olla hyväksytysti suoritettuna ennen varsinaista rippileiriä. Alkujakson tapaamiset kuuluvat olennaisesti jokaiseen rippikouluun ja siksi ne ovat pakollinen osa rippikoulun suorittamista.

Aikuisrippikoulu

Myös aikuisiällä voit käydä rippikoulun. Aikuisrippikoulu on yleensä papin ja rippikoulua käyvän henkilön kahdenkeskinen ja yhdessä sovittu prosessi. Siinä sovitaan suoritettavat tehtävät ja käydään tarvittava sisältö läpi kuten muissakin rippikouluissa.

Aikuisrippikouluun sisältyy vähintään kaksi papin ja rippikoululaisen tapaamista kasvokkain. Toinen tapaamisista voi olla konfirmaatio. Aikuisrippikoulun kesto on vähintään 20 tuntia. Rippikouluun kuuluu myös osallistumista paikallisen seurakunnan elämään ja toimintaan.

Päätteeksi aikuisrippikoulua käyvä myös kastetaan, mikäli häntä ei ole vielä aiemmin kastettu. Samalla hän tulee liitetyksi kirkon jäsenyyteen.

Aikuisrippikoulun päätteeksi vietetään myös konfirmaatio, mutta tällaisessa tapauksessa konfirmaatio on joko sunnuntaina jumalanpalveluksen yhteydessä tai yksityisenä konfirmoitavan toiveiden mukaan. Ole yhteydessä meihin joko toimiston tai pappiemme kautta kysyäksesi tarkemmin sopivasta rippikoulun ajankohdasta. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä vaikkapa ennen sovittua kirkkohäitä tai jos olet saamassa kutsun kummin tehtävään. 

Lapsikaste on luterilaisessa kirkossa tavallisin tapa liittyä kirkon jäseneksi, mutta kasteelle voit tulla minkä ikäisenä tahansa. 

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Kuvassa pappi ja kummeja siunaamassa konfirmoituja